Exercicis diaris per a temps de confinament (9)

Repetir una paraula que modeli el nostre cervell en positiu

“Un minut entretenint un pensament negatiu deixa el sistema immunitari en una situació delicada durant sis hores” ( Mario ALONSO PUIG, metge cirujà, La Contra, La Vanguardia, 11 octubre 2004).
Deia també: “Un recurs valuós contra la preocupació es centrar l’atenció en la respiració abdominal que te per si sola la capacitat de produir canvis en el cervell.”
I encara afegia:” La paraula és una forma d’energia vital …Segons com ens parlem a nosaltres mateixos moldegem les nostres emocions, que canvien les nostres percepcions”.
Franz Jalics (Budapest 1927) jesuïta hongarès destinat a l’Argentina als anys 70, va ser detingut i torturat pels militars argentins. No tenia res a dir ja que a pesar de servir pastoralment en un barri popular no tenia cap connexió amb els moviments clandestins revolucionaris. Tal com explica en el seu llibre (“Ejercicios de contemplación” Salamana: Sigueme 1998, pag. 140, amb diverses edicions) durant cinc mesos el van tenir amb els ulls embenats , les mans esposades o la cama lligada a una pesada bala de canó. No tenia esma ni de resar un parenostre i només tenia força per pensar mentalment la paraula “CRIST” quan inspirava i la paraula “JESÚS” quan expirava. Al final el van deixar anar. JALICS va patentar un mètode de pregària basat en la repetició del nom CRIST- JESÚS compassat amb la respiració. (També ofereix l’alternativa de pensar mentalment la paraula “VIDA” en inspirar i la paraula “SÍ” en expirar). L’hem tingut a la Cova de Manresa aquests darrers anys, ja vellet, donant Exercicis Espirituals durant una setmana basats en tirades de 30 minuts repetint la paraula CRIST – JESÚS a ritme de la respiració. Els assistents diu en sortien molt renovats.

 

 

 

 

 

 

 

EXERCICI 9
1.Començar amb l’exercici acostumat. Ben assegut en una cadira amb l’esquena dreta, els peus tocant a terra i les mans sobre les cuixes . Centrar l’atenció en la pròpia respiració:
– Inspirar pel nas amb naturalitat
– Intentar resseguir mentalment el recorregut que fa l’aire des del nas, baixant per la tràquea fins a omplir ben bé els pulmons.
– Retenir l’aire un breu instant
– Expirar l’aire intentant resseguir mentalment el recorregut de sortida de l’aire sentint com surt calent per les narius.
Relaxar el front,
relaxar les celles deixant-les caure com si tinguessis son,
relaxar les galtes,
relaxar les espatlles…

2. Al cap d’uns 3 ó 4 minuts al moment d’inspirar imagina mentalment la paraula CRIST (O VIDA) com si la paraula et recorregués tot els cos cap en dintre; i en treure l’aire imagina mentalment la paraula “JESÚS” (o “SÍ”) com si fes tot el recorregut de sortida.
Segueix així uns 10 minuts.
3.Avisos importants
a) Al principi costa una miqueta i la ment se te’n va:
– “Ho estic fent bé?”
– “Ai! em sembla que no”
– “Estic fent el pallasso”
– És ben normal que pensis tot això…el que importa és que quan te n’adonis que t’has distret T’Hi TORNIS a posar tantes vegades com et distreguis. Aquest és el secret.
b) Només has d’imaginar mentalment la paraula CRIST ( VIDA) I JESÚS (SÍ).
NO has d’imaginar ni el rostre de Jesucrist, ni cap escena de l’Evangeli, ni voler treure’n cap idea o “moraleja”.
Confia en la força de la paraula sola.
c) Si hi perseveres amb les distraccions incloses uns 10 minuts començaràs a sentir pau.
Si ho fas cada dia i allargues de mica en mica el TEMPS fins arribar als 20 o als 30 minuts de mica en mica aniràs experimentant pau i serenitat i com si et treguessin pes de sobre.
Això sí: hi has de perseverar i no buscar un rendiment immediat des del primer dia.
NOTA: Per als qui us costi molt demà donarem un Exercici alternatiu.
(CONTINUARÀ)
xaviermorlans@gmail.com
S’accepten consultes breus per e-mail.