EXERCICIS DIARIS PER AL CONFINAMENT (16)

16 TELEVIDENT O PELEGRÍ?

Dilluns 30 de març 2020

 

Exercici òbviament dirigit als qui estan confinats a casa

Te’n recordes d’aquella història del soldat ferit que va aprendre a discernir els seus estats d’ànim segons si llegia còmics o vides de sants (Exercici 3)? Tu ja portes quinze dies confinat/da i ja tens també una certa experiència: saps distingir la sensació d’embotiment mental després d’hores i hores de tele i mòbil, de la sensació de lleugeresa i d’afectació personal positiva que sents quan fas aquests (o altres) Exercicis. I tanmateix et costa anar cap al teu racó del silenci. És normal. És la condició humana  Sabem allò que ens fa bé però no ho fem. Som així.

 

 

Els primers dies potser vas aconseguir fer-ho per la novetat o per la curiositat. Després de mica en mica potser has suplert l’acció real de fer els Exercicis per l’autoengany de llegir-los i fer com si la lectura ja fos l’Exercici real. No passa res. La qüestió és: ara que té n’adones, què vols fer? Ets lliure de posar-t’hi 15 minuts o  no.

 

 

EXERCICI 16

+ Relaxació habitual

  1. Exercici optatiu (però decisiu): Demana a l’Esperit sant – ja saps “no cal saber del tot Qui és…” – humilment que et concedeixi el do d’enfortir la teva voluntat per a que siguis capaç de fer aquests minuts de silenci.

 

  1. Posa nom a les sensacions o estats d’ànim que has tingut durant aquest primers 15 dies de confinament i valora’ls de 0 a 5 segons una escala de menys a més qualitat humana.

Per exemple: Avorriment sense creativitat = 0 ;     Ajuda a l’àvia veïna = 5

  1. “Els nostres estats d’ànim són en part la matèria de la història de salvació que Déu obra en cada un de nosaltres” (Josep Ma RAMBLA, Exercicis Espirituals, Pedreña, Agost 1983).

Planteja-li al teu “òrgan interior”: Què passaria si decidís prendre’m aquest dies com una travessa en solitari del desert on l’Absolut potser se’m doni a conèixer; enlloc de prendre-me’ls com un màster en sèries televisives i vagareig indeterminat? Que vull ser, aquests dies únics i singulars, televident o pelegrí?

No hi responguis de seguida amb el cap. Deixa que la pregunta se’t passeig per tot el cos i que la resposta brolli del més profund de tu mateix/a?

Pren-ne nota breument en el teu Quadern de Pelegrí.

(CONTINUARÀ)

Copyright xaviermorlans@gmail