EXERCICIS PEL CONFINAMENT (26)

 26 ZIKKARON, ANAMNESI, MEMORIAL

Dijous sant  9 abril 2020

Imaginem que un cop passat tot això ens posem d’acord en celebrar un cop a l’any, cada 10 de maig per exemple,  “EL DIA DEL CONFINAMENT”. Aquell dia totes les famílies ens tancaríem voluntàriament a casa. Aquest “ritual” tindria tres efectes;

1) Recordaríem que realment fa anys vàrem passar tres mesos confinats a casa.

2) Viuríem intensament un dia de comunió familiar en temps present i real.

3) Renovaríem la  voluntat de lluitar per què no tornés a passar en el futur.

 

Els jueus tenen un ritual semblant. Quan s’escau la primera lluna plena de primavera – aquests dies – fan un sopar cada família per:

1) Recordar que els seus avantpassats van viure confinats com esclaus a Egipte i que un Déu compassiu va passar alliberant-los (d’aquí el mot Pasqua)

2) Renovar la relació d’amistat o d’Aliança amb aquest Déu que creuen que segueix acompanyant-los en el present

3) Projectar-se vers el futur amb l’esperança que un dia arribarà el Messies promès que els alliberarà de tos els mals i farà resplendir la glòria d’Israel.

D’aquest ritual que permet viure en tres temps alhora (passat, present i futur) en diuen a la Bíblia en hebreu “Zikkaron”, en grec “Anamnesi”, i en les llengües llatines “MEMORIAL”

 

Jesús de Natzaret abans de morir va celebrar també aquest sopar ritual jueu una nit del mes d’abril de finals del primer terç del segle I. I – bo i i assumint el sentit que ja tenia – va voler enriquir-lo amb un nou sentit encara més profund relatiu al seu pas (Pasqua) d’aquest món al Pare amb la seva mort per tota la humanitat: “Feu això que és el meu MEMORIAL” (1ª Carta de Pau als Corintis – any 50 aprox.- capítol 11, verset 25).

 

Avui, Dijous sant, els cristians, obeint el mandat de Jesús, fem el Memorial del dia que Ell va instituir aquest MEMORIAL (valgui la redundància). I a cada Eucaristia (missa) els cristians tot fent aquest Memorial:

1) Recordem que Ell va morir realment a la creu, assumint en un acte d’amor immens tot el mal i, per dir-ho amb una metàfora ben actual, tos els “virus” de la humanitat

2) El sentim ressuscitat, viu entre nosaltres en el pa i el vi i en la comunitat reunida, i així ho anunciem amb joia a tothom.

3) Ens projectem amb confiança cap a un futur obert per la victòria de Jesús, victòria real sobre el mal i sobre qualsevol adversitat des d’una pandèmia fins a la mateixa mort física.

 

Exercici 26

  1. A) En que enriqueix la teva visió de la vida i el teu coneixement del judaisme i del cristianisme aquesta explicació ?

B)Dialoga amb Jesús donant-li gracies de tot això que ha fet per nosaltres.

(CONTINUARÀ)

Copyright xaviermorlans@gmail.com