Exercicis per al confinament (21)

21.”És la llibertat, company!”

Dissabte 4 abril 2020

 

Aquests dies hi ha hagut metges jubilats que s’han presentat lliurement als  Hospitals. I n’hi ha que s’ho han plantejat però no hi han anat. En ambdós casos és molt probable que els metges hagin passat més d’una nit inquiets, i fins i tot que hagin tingut alguna discussió amb la seva parella. Però finalment uns hi han anat i altres no. D’això se’n diu exercici de la pròpia llibertat.

 

A la nostra societat occidental postcristiana tenim una manera molt simple  de resoldre la pregunta sobre Déu. No sentim físicament la seva veu, no veiem la seva mà deturant la mà dels  assassins,… per tant: no existeix.

 

Però ¿i si la interacció amb Déu no es jugués en un pla físic immediat, sinó en un altre pla, en aquesta mena de terra de ningú que és l’exercici quotidià de la llibertat? Aleshores parafrasejant la famosa expressió: “És l’economia, estúpid!”, nosaltres diríem: “És la llibertat, company!”

 

Exercici 21

 

+ Relaxació habitual al propi racó del silenci (veure Exercici n. 5)

 

1.Opcional (recomanat): Demanar humilment a l’Esperit sant poder reconèixer amb lucidesa aquesta terra de ningú que s’obre en l’exercici quotidià de la teva llibertat i poder transitar-hi ara amb pau i valentia.

 

  1. Recorda una de les darreres vegades que has hagut de prendre una decisió que t’ha comportat un cert temps d’inquietud i discerniment. Intenta reviure aquell moment i mira de reconèixer com en aquell espai-temps en que la cosa no era clara, tu estaves exposat/da a diverses sol•licitacions o veus que et “cridaven” en un sentit o en altre.

  1. ¿Veus creïble que en aquella zona i moment d’indeterminació en l’exercici de la teva llibertat, alguna de les sol•licitacions vingués de fora de tu mateix/a?

¿Reconeixes com a plausible que Aquell que les religions anomenen Déu – la Realitat amorosa, personal, transcendent i incondicionada – pogués interactuar amb tú en aquest espai-temps de la deliberació?

No responguis de seguida amb el  cap. Deixa que la pregunta se’t passegin per tot el  cos i espera la resposta que et vingui del més profund de tu  mateix/a.

 

Pots prendre nota breument en el teu Quadern de Pelegrí (no oblidis de  posar-hi la data)

 

(CONTINUARÀ)

Copyright xaviermorlans@gmail.com