EXERCICIS PER AL CONFINAMENT (29)

29 EL MITE FET HISTÒRIA

Diumenge de Pasqua

12 abril 2020

 

La nit del 19 de setembre de 1931, després d’un sopar al Magdalen College d’Oxford – on ambdós eren professors – Tolkien (l’autor de “El Senyor dels anells”) va tenir una decisiva conversa amb Lewis (el de “Cròniques de Narnia”) sobre el paper dels mites. Certament a moltes cultures antigues i modernes hi ha mites sobre déus que baixen a la terra , que moren i que ressusciten, des de  Zeus a Superman. La qüestió està en plantejar-se si en base a això cal deduir irremeiablement que Jesucrist és un mite més de tants o… si hi ha espai a la raó humana per a considerar que el mite que batega en tantes cultures i en el mateix subconscient humà, finalment ha esdevingut real en Jesucrist, és a dir,  si en Ell el mite s’ha fet història.(J. PEARCE, Tolkien. Hombre y mito, Barcelona: Minotauro 2000, pp. 69-72).

EXERCICI 29

 

+ Relaxació habitual

 

  1. Proposta A) Repetir-se diverses vegades a un mateix per dintre:

“Vull estar obert/a a considerar seriosament les dues direccions de l’argument”.

 

Proposta B) Demanar a l’Esperit sant poder copsar la singularitat de la persona de  Jesucrist  i del que ell ha fet per tota la humanitat.

 

  1. Dedicar uns moments a considerar cada un d’ambdós arguments:

 

  1. Moltes cultures antigues i modernes tenen mites sobre déus que baixen a la terra , que moren i que ressusciten, des de Zeus a Superman. El de Jesucrist – que venia de Déu, que mor i ressuscita – és un mite més entre tants.

 

  1. L’anhel de que hi hagi un Déu que s’encarni, que mori i que ens salvi tot ressuscitant, està present en totes les cultures i en el mateix subconscient humà. Finalment aquest anhel s’ha fet realitat en Jesús de Nazaret, personatge històric real;  en Ell el mite s’ha fet història per iniciativa de Déu mateix que així ha volgut realitzar el somni de sempre de la humanitat.

  1. Dialogar amb Déu Pare ( admiració, agraïment,…) en relació a la singularitat de la persona de Jesús enviat per Ell, i del que ha fet per tota la humanitat.

 

Prendre’n nota breument en el Quadern de Pelegrí

(CONTINUARÀ) Copyright xaviermorlans@gmail.com

 

  1. ¿En quins moments de la meva vida he experimentat consolació?

¿De quin tipus; mental, afectiva  i/o pràctica?

 

  1. Dialogar amb Déu Pare o amb Jesucrist a propòsit d’aquestes experiències de consolació.

I demanar-li molta consolació pràctica per a totes i tots els qui estan aquests dies a primera línia.

 

Prendre nota breu en el Quadern de Pelegrí.

(CONTINUARÀ)

Copyright  xaviermorlans@gmail.com