32 PER QUÈ HI HA MAL?
Dimecres de Pasqua
15 d’abril 2020
Qui no s’ha fet aquesta pregunta aquest dies enmig del efectes devastadors de la pandèmia? És un tema difícil que avui no fem més que encetar. Diverses opcions entre d’altres:
A)Posició materialista o naturalista: Només hi ha naturalesa. No hi ha Déu, no hi ha dimensió espiritual de la persona (òrgan interior, o ànima), no hi ha vida més enllà de la mort. El més fort guanya al més dèbil, ja sigui un virus, un lleó, una raça superior o un dictadors hàbil i cruel. Així pensava Hitler i ho va escriure a “Mein Kampf/La meva lluita”.
- B) Posició esotèrica i dualista: El bé i el mal son les dues cares inseparables d’una mateixa i sola realitat. No cal fer res. Quan van maldades només cal esperar que giri el cicle i vingui la bona tanda. “Facis el que facis passarà el que ha de passar per que ja esta escrit en el cel.” Es una posició molt atractiva per què ens treu el pes de la responsabilitat i el dolor pels propis errors comesos.
- C) Religió judeo-cristiana. Distingeix entre mal físic i mal moral.
- a) El mal físic: És efecte de la condició finita i limitada de l’univers creat regit per unes lleis físiques que la ciència intenta conèixer descobrint però que hi ha un cert indeterminisme en el comportament de la naturalesa creada: moviment dels astres, terratrèmols, tsunamis, pandèmies,…
- b) El mal moral: És el que causem els éssers humans tot fent mal us de la nostra llibertat (“És la llibertat, company!” Exercici n.21). Guerres, explotació humana, injustícies econòmiques, socials, racials,… són obra del humans.
- c) El mal moral que provoca més mal físic: A mesura que avança la ciència i la tècnica els humans tenim més capacitat de contenidor el mal físic (sensors que preveuen tsunamis, vigilància de les condicions higièniques en els mercats d’animals, vacunes…) però també una ciència i una tècnica al servei del progrés descontrolat i del malbaratament dels recursos del planeta ha portat el canvi climàtic que fa recaure noves penúries físiques especialment en els més pobres (sequera, fam, malalties, migracions).
EXERCICI
+ Relaxació habitual
1.Proposta A) Repetir-se a un mateix amb voluntat de sinceritat: “Vull ser més conscient del mal moral que faig, i especialment del mal moral que crea més mal físic (contra l’ecologia: consum de benzina, despesa d’aigua, plàstics,…).
Proposta B) Demanar a l’Esperit sant la capacitat de reconèixer amb sinceritat el meu mal moral i especialment la meva contribució al mal físic antiecològic.
- Escoltar el meu “òrgan interior” que hi diu sobre tot això.
- Diàleg amb Déu a propòsit del que hem sentit.
(CONTINUARÀ) Copyright xaviermorlans@gmail.com