EXERCICIS PER AL CONFINAMENT (41)

41 FETS PER A ADORAR

Divendres 24 abril.

La paraula “entusiasme” ve del grec “enthousiasmós“, derivat de en-thous,  format per “en”, a dins, i “Theus”, Déu. O sigui que entusiasmar-se vol dir entrar dins l’esfera del diví, de Déu. I en efecte  els éssers humans estem fets per a entusiasmar-nos, és a dir, per a vibrar amb alguna cosa gran, divina. Per això no en tenim prou amb treballar, reproduir-nos, menjar, beure i dormir. Necessitem desbordar-nos. Necessitem fer alguna cosa en excés. Sí, som éssers excessius. Necessitem sortir de nosaltres mateixos. Per això ens tortura tant aquest confinament provocat pel Covid-19.

Sí, som éssers paradoxals: desitgem amb totes les nostres forces alguna cosa que està fora de nosaltres mateixos. Per a uns pot ser com un defecte de la fabricació per l’atzar; per a d’altres un regal del Creador.

Per això maldem per sortir de nosaltres mateixos. Peró, ull! Per què hi ha una sortida positiva, “l’ex-stasis” (en l’amistat,  l’amor, a solidaritat, la música, la religió) i la sortida negativa, autodestructiva, el “vertigen” (en el poder, la violència, la droga, l’alcohol).

 

EXERCICI 41

 

+ Relaxació habitual

 

1.Proposta A: Repetir-se interiorment. “Vull reconèixer amb sinceritat la meva tendència a “adorar”, coses, persones, moments, institucions….

 

Proposta B: Demanar a l’Esperit sant el poder reconèixer els propis mecanismes d’adoració.

 

  1. Planteja al teu òrgan (jo) interior:
  2. a) En quins moments o ocasions t’exaltes o entusiasmes més ( en l’amor, el treball, la política, el futbol, l’òpera, l’art…).
  3. b) Quines diverses formes i objectes d’”adoració” es donen en la nostra societat: cantants, artistes de cine, futbolistes, marques, la seguretat, la llibertat individual, la raça, la ciència,…
  4. c) Posats a haver d’acabar adorant quelcom o algú fràgil i mortal com nosaltres, ¿per què no millor adorar Algú que realment valgui la pena i no ens pugui decebre mai?

  1. Estona d’adoració de Jesús crucificat-ressuscitat garantia de victòria final per a totes les víctimes innocents de la història humana i de perdó per als botxins que el vulguin rebre.

 

Pren-ne nota en el teu Quadern de Pelegrí

(CONTINUARÀ) Copyright xaviermorlans@gmail.com