EXERCICIS PER AL CONFINAMENT (42)

42 L’ÈXTASI DE L’ABRAÇADA ÍNTIMA

Dissabte 25 abril 2020

 

El que més i més ens costa a totes i a tots en aquests dies de dur confinament: no poder veure ni abraçar els fills, els néts, els pares, els avis, la pròpia parella. I molt mes encara, no poder estrènyer-los-hi la mà en el moment de l’agonia. Amb quina força i amb quin realisme tan cruel se’ns imposa la necessitat d’ abraçar i de ser abraçats per aquelles i aquells als quals ens uneix el vincle de la paternitat/maternitat, de la filiació, de l’esponsalitat o de la germanor. Per què és tan potent aquest vincle, per a bé i per a mal? Què ho fa que ens afecti tant i de forma tan visceral?

L’abraçada en la intimitat és el punt àlgid de l’èxtasi, de la sortida positiva d’un mateix. Sigui l’abraçada de la mare o el pare al fill o a la filla, de l’avi a la neta o de l’espòs a l’esposa, dels amics entre ells.

Si això es així  ¿per què quan entrem en el terreny de la religió tenim recels davant la imatge d’un Déu “pare/mare” que ens abraça? (L’esquelet de Freud es remou  a la tomba). ¿Per què hauria de ser més seriós o moralment superior un Déu “Gran Buit”, o un Déu “Gran Tot” on ens hi fusionaríem fins a perdre la nostra pròpia individualitat, o un Déu “Energia Impersonal”,…tot abans que un Déu que abraça i que vol ser abraçat almenys en la seva humanitat encarnada?.

 

EXERCICI 42

 

+ Relaxació habitual

 

1.Proposta A: Repetir-se interiorment: “Vull estar ben obert/a a considerar la possibilitat d’un Déu que ens abraça i que vol ser abraçat”

Proposta B: Demanar a l’Esperit sant el do de tenir la certesa i l’experiència de l’abraçada personal de Déu Pare en el seu Fill Jesús per mitjà de l’Esperit.

 

  1. Fer passar davant del propi òrgan (jo) interior i imaginar l’escena que relaten aquests fragments de l’Evangeli, i esperar a veure com reacciona.

+ “ I, després d’abraçar-los, els beneïa tot imposant-los les mans.”

(Jesús i els infants a l’ Evangeli de Marc, capítol 10, verset 16)

+  ”Tot d’una Jesús els va sortir al pas i els digué: Déu vos guard.

Elles se li acostaren, se li abraçaren als peus i el van adorar.”

(Jesús ressuscitat s’apareix a les dones, a l’Evangeli de Mateu cap 28, verset 9)

 

  1. Diàleg espontani amb el Pare, amb Jesús, sobre el desig de ser abraçats per Ell i de poder-lo abraçar en una dolça intimitat.

(CONTINUARÀ) Copyright xaviermorlans@gmail.com